tytul


Numer telefonu dla rodziców do kontaktu z wychowawcą w godzinach pracy: 883 783 833



25 czerwca 2020

Owocowe lato


 
Kochani to już ostatnie zajęcia w tym roku przedszkolnym. Będzie dziś zdrowo, smacznie i kolorowo. Zapraszam
Owoce lata – rozmowa
Rodzice porozmawiajcie z dziećmi na temat owoców jakie możemy jeść latem. Jakie owoce rosną o tej porze roku w ogrodzie, sadzie, w lesie. Dzieci mogą wymienić nazwy, kolory, kształty, opowiedzieć o swoich ulubionych owocach. 
*************************************************
Polskie owoce lata
Rodzice pokażcie teraz dzieciom poniższe zdjęcia polskich owoców lata. Niech dzieci spróbują je nazwać, określić kolor, wskazać te, które najbardziej lubią, oraz te, które smakują im najmniej. Przeczytajcie też dzieciom informacje zamieszczone pod każdym zdjęciem.

TRUSKAWKI - są najpopularniejszymi i najłatwiej dostępnymi w sezonie letnim polskimi owocami. Znajdziemy w nich cenne witaminy i minerały. Truskawki mają nie tylko wspaniały smak i aromat, ale również wiele walorów leczniczych i zdrowotnych.
POZIOMKI - Zawierają sole mineralne, garbniki, flawonoidy,  i witaminy. Są one są bardzo słodkie i aromatyczne.
MALINY - są jednym z ulubionych owoców Polaków. Mają wiele odmian, można spotkać je w przeróżnych kolorach. Są wyjątkowo soczyste, mają słodki lekko kwaskowy smak. Mają wiele wartości odżywczych i zdrowotnych.
JEŻYNY - posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki zwartości silnych antyoksydantów, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny są także bogatym źródłem błonnika, przyspieszają przemianę materii. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów.
JAGODY - i ich właściwości są znane od wieków. Były wykorzystywane między innymi jako lek na zatrucia. Obecnie właściwości lecznicze jagód mają swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Są bardzo zdrowe, zawierają wiele witamin i minerałów.
BORÓWKA AMERYKAŃSKA - to coraz chętniej uprawiany krzew, dający bardzo smaczne i pełne walorów odżywczych owoce. Owoce borówek to niewielkie, lekko spłaszczone jagody barwy ciemnoniebieskiej lub granatowej. Są jędrne, soczyste, zazwyczaj słodkie i bardzo smaczne. Nadają się do bezpośredniego spożycia, na przetwory i do mrożenia.
AGREST – jest skarbnicą luteiny, która wspomaga pracę narządu wzrok. Poza tym agrest zawiera liczne witaminy i składniki mineralne, dzięki którym wykazuje inne działanie zdrowotne.
CZARNE PORZECZKI - posiadają szczególne właściwości zdrowotne. Są skarbnicą witaminy C, bogatym źródłem antyoksydantów, mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
CZERWONE PORZECZKI - pomimo że zawierają mniej witamin i minerałów niż czarne, stosuje się przy chorobach układu krążenia, dolegliwościach jelitowych i do wzmocnienia układu odpornościowego. Zawierają dużo witamin i minerałów.
RABARBAR - Rabarbar to doskonale znana nam roślina. Jej duże liście rozkładały się w przydomowych ogródkach naszych mam i babć. Niektórzy lubili spożywać łodygi rabarbaru na surowo, z odrobiną cukru. Rabarbar ma działanie przeciwzapalne. Ponadto ma właściwości przeczyszczające. Rabarbar jest źródłem błonnika, wielu witamin i minerałów.
CZEREŚNIE - to idealna przekąska na lato − apetycznie wyglądają, rewelacyjnie pachną, cudnie smakują, są bardzo orzeźwiające i posiadają właściwości zdrowotne. Czereśnia, rosnąca w umiarkowanym, polskim klimacie posiada - tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry, kwasów organicznych, minerałów i witamin.
WIŚNIE – mają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych. Wspomagają pracę serca, leczą bezsenność. Wiśnie posiadają wiele właściwości odżywczych, mimo że w ok. 82 proc. składają się z wody. Pozostałe 18 proc. to skarbnica witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Jednak wiśnie ceni się nie tylko ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Wiśnie urzekają swoim oryginalnym smakiem.
GRUSZKI - jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu. Gruszki zawierają również wiele witamin i minerałów w tym sporo potasu.

ŚLIWKI - Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. 

JABŁKA - to bez wątpienia najbardziej popularne owoce, szczególnie w Polsce. Cenimy je za ich smak i różnorodność, można z nich przygotować zarówno potrawy słodkie, słone, jak i przetwory. Warto wiedzieć, jak dobry wpływ wywiera jedzenie jabłek na nasze zdrowie. Większość drogocennych składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką, dlatego jabłek warto jest nie obierać, aby dostarczyć sobie jak najwięcej zdrowia.
BRZOSKWINIE - to owoce, które mają liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym mają bardzo mało kalorii. Wspomagają pracę nerek, pomagają w walce z anemią i zaparciami. Brzoskwinie składają się z 90% z wody. Dzięki temu działają moczopędnie i oczyszczają organizm z toksyn.

WINOGRONA - to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą, ponieważ zawierają wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Ponadto winogrona są źródłem glukozy i fruktozy. Na co dzień winogrona można spożywać na wiele sposobów – np. świeże owoce, jako sok, rodzynki.
************************************************
Zabawa smakowa - „Co to za owoc?” 
Dziecko z zawiązanymi oczami próbuje owoce przygotowane wcześniej przez rodzica i odgaduje jego nazwę.
***********************************************
„Kompozycje z owoców”
Dziecko dostaje plastikowy talerzyk. Układa na nim kompozycję z przygotowanych, pokrojonych przez Rodzica owoców. Następnie opisuje, co ułożyło i zjada przygotowaną przez siebie kompozycję.
*******************************************
Sylabowanie
Drodzy Rodzice poproście dzieci by przesylabowały i „wyklaskały” podawane przez Was nazwy owoców. Możecie skorzystać z poniższej pomocy.


************************************************
Kochane dzieci myślę, że jesteście już prawdziwymi ekspertami od owoców. Dlatego mam teraz dla Was kilka zagadek.
Czarne mamy buzie,
czarne nawet brody,
kiedy na deserek
zjadamy…
(jagody)
Czerwieni się ze wstydu.
Dojrzewa na słonku.
Wśród zielonych listków
wisi na ogonku.
(wiśnia / czereśnia)
Skórka fioletowa,
a miąższ pod nią złoty,
smakuje wybornie,
wszyscy wiedzą o tym.
(śliwka)
Wyrosły w ogródku na krzewach
kuleczki małe, okrągłe.
Są czarne, czerwone lub białe.
Ze smakiem spożywasz dojrzałe.
(porzeczki)
Czerwone, pachnące, dojrzewają w lesie.
Pójdziesz po nie w czerwcu, pełen dzban przyniesiesz.
(poziomki)
W mym ogródku rośnie krzak, który cierni wiele ma.
Chyba nimi bronić chce, zielone owoce swe.
(agrest)
Kwaśne, rumiane, ogonek posiada.
Kiedy jest dojrzałe to na ziemię spada.
(jabłko)
Mają łodygi długie na nich liście duże.
Z ich kwaśnych łodyżek, chcę kompotu parę łyżek.
(rabarbar)
************************************************
Dla chętnych – kolorowanki




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz